Najbolj pogosta vprašanja

 

1. Koliko terapij je potrebnih, da se vidijo prvi učinki? Koliko terapij je potrebnih, da se pojavijo prvi rezultati? Kdaj lahko pričakujem prve rezultate?

Učinki terapije so individualni, saj je med drugim potrebno upoštevati intenzivnost težav in odzivnost našega telesa (oz. strukturo mišičnih vlaken) na terapijo. Navadno se prvi rezultati pojavijo po prvih nekaj terapijah (npr. po 4., 5. terapiji). Nekateri pacienti poročajo o pozitivnih učinkih že po prvi terapiji, pri nekaterih pa se le-ti lahko pojavijo tudi nekoliko kasneje (npr. po 10 terapiji). V splošnem lahko prve rezultate pričakujemo po prvih nekaj opravljenih terapijah.

2. Kakšne prednosti predstavlja sistem PelviPower (terapija TPM) v primerjavi s klasičnimi metodami krepitve mišic medeničnega dna (Keglove vaje)?

Ključna prednosti terapije TPM v primerjavi z ostalimi klasičnimi oblikami krepitve mišic medeničnega dna je v tem, da deluje neodvisno od naše volje, ob terapiji nam ni potrebno “razmišljati” in skrbeti ali pravilno in učinkovito stiskamo prave mišice. Rezultati so vidni po prvih nekaj terapijah. Prav tako je intenzivnost, ki smo jo deležni tekom samih terapij, neprimerljiva z lastnimi kontrakcijami, ko tovrstne vaje izvajamo sami. In nenazadnje, terapija TPM ima tudi druge pozitivne učinke, saj deluje na celotno medenično dno, na naše zadnje stegenske mišice, notranji del trebušne stene ter spodnji del hrbtnih mišic. Prav tako izboljšuje libido pri obeh spolih.

3. Zakaj je potrebnih prav 16 terapij? Ali ni zadosti npr. že 7 ali 10 terapij?

Eno izmed pogostih vprašanj, ki nam ga zastavljajo pacienti, preden se odločijo za terapijo, je: “Kakšna je cena posamezne terapije?” Terapijo izvajamo izključno po navodilih in protokolu proizvajalca sistema QRS®-PelviCenter. Številne strokovne študije podjetja QRS International so pokazale, da je za doseganje najboljših rezultatov v večini primerov optimalnih 16 ponovitev.
Maja 2017 je bila v prestižni ameriški urološki publikaciji The Journal of Urology, ki spada pod okrilje ameriškega združenja urologov (American Urology Association), objavljena strokovna neodvisna študija, ki je potrdila sistem QRS PelviCenter kot najbolj učinkovit sistem proti stresni urinski inkontinenci na svetu. Omenjena študija je zajemala 16, 20 in 24 ponovitev.
Ne smemo pozabiti na dejstvo, da ima vsak posameznik svojo zgodbo, različne razsežnosti težav z inkontinenco ter da se vsako telo drugače odziva na terapijo. Lahko je stanje bistveno boljše ali celo popolnoma odpravljeno že po 5-ih terapijah, lahko pa je za to potrebnih 20 terapij. In tukaj gre lahko za primer inkontinence takoj po porodu, kakor tudi za več let trajajoč problem z inkontinenco. Naše dosedanje izkušnje potrjujejo oboje. Pred samim začetkom terapije ne moremo vedeti, koliko terapij bo pripeljalo do želenih rezultatov. Zato je potrebno pričeti s terapijami in med samim potekom spremljati individualni napredek.

Doseganje dolgotrajnih rezultatov
Tudi, če opazimo bistveno izboljšanje že po nekaj terapijah, še ne pomeni, da lahko s terapijami zaključimo. Za doseganje dolgotrajnih rezultatov moramo opraviti vsaj 6 terapij pri 100 % intenzivnosti. Da lahko posameznik opravi 12-15 min terapije pri tako visoki intenzivnosti, prej potrebuje približno 10 terapij, da do nje sploh pride.
Žal se premalo ljudi zaveda razsežnosti problemov z inkontinenco in da tukaj hitrih, enostavnih in takojšnih rešitev ni. Rešitev obstaja. In slednja zajema sklop vsaj 16-ih terapij.

4. Ali garantirate uspeh? Kakšen uspeh lahko pričakujem?

Vprašanje, ki je sicer na mestu, vendar je nanj nemogoče odgovoriti. Nemogoče je vnaprej predvideti za koliko se bo stanje pri posameznemu pacientu izboljšalo, saj ima vsak pacient individualne težave in spremljajoče okoliščine. Zato je potrebno pričeti s terapijami in se tekom samih terapij opazuje napredek pri pacientu.

Garancija so naše dosedanje izkušnje, ki potrjujejo, da je terapija TPM izjemno učinkovita in njeni učinki dolgotrajni.

5. Kaj storiti, če po 16 terapijah še ni želenega učinka? Je (nekoliko) bolje, vendar sem pričakoval/a več.

Ključno je, da se pred samim začetkom zavedamo, da so učinki terapije TPM individualni, da ima vsak pacient svojo zgodbo oz. intenzivnost težav s katerimi se srečuje in da se vsako telo na terapije odziva s svojo hitrostjo. Lahko se zgodi, da smo po koncu nekoliko razočarani, saj še nismo popolnoma odpravili težav in smo pričakovali več. V tem primeru pride do razkoraka med našimi željami in tem, kako hitro se naše telo odziva na terapijo.

V kolikor po 16-ih terapijah še ni želenega učinka, se s terapijami lahko nadaljuje in opravi dodatne terapije.  Naše dosedanje izkušnje so pokazale, da se proces v telesu nadaljuje tudi, ko smo že zaključili s terapijami. V praksi to pomeni, da se stanje lahko še izboljša, zato je smiselno, da se v takem primeru nekoliko počaka (1-2 meseca) in po potrebi opravi dodatne terapije. Na razpolago pa imamo tudi lasersko zdravljenje inkontinence.

6. Koliko časa trajajo učinki terapij? Ali je potrebno terapije ponavljati?

V splošnem govorimo o dolgoročnih učinkih. Vendar na to vprašanje na žalost ni enoznačnega odgovora, saj ima vsak pacient svojo zgodbo in vsako telo se na terapije odziva z lastno hitrostjo. Pacienti se lahko odločijo za dodatne terapije po presoji in potrebi. Npr. obnovitveni sklop 3 terapij po enem letu ali obisk terapij 1-krat mesečno.

7. Ali je po koncu terapij smiselno oz. potrebno izvajati Keglove vaje?

Ni potrebno, je pa smiselno. Po koncu terapij svetujemo, da pacienti sami vzdržujejo mišični tonus, ki se je ustvaril tekom terapij. Tekom terapij ozavestimo mišice medeničnega dna in takrat postanejo Keglove vaje učinkovite, tudi lažje jih izvajamo.

8. Ali je možno, da terapija ne da nobenega učinka?

Obstaja izjemno nizek odstotek pacientov pri katerih se terapija izkaže kot neučinkovita. Do sedaj znani primer, ko se vnaprej ve, da terapija ne bo učinkovita, je primer spinalne stenoze. Če so zaradi spinalne stenoze (zožitve hrbteničnega kanala) prizadeti živci, ki oživčujejo mišice medeničnega dna, terapija ni učinkovita. Prav tako je učinek terapije vprašljiv pri pacientih, ki imajo hude poškodbe relevantnega živčevja.

9. Ali se terapija TPM lahko uporablja tudi v preventivne namene? Nimam tovrstnih težav, ampak bi vseeno želel/a opraviti terapije.

Terapija je primerna tudi v preventivne namene in prav tako učinkovita tudi, če se s tovrstnimi težavami še ne srečujemo. Terapije okrepi naše mišice medeničnega dna, izboljša našo držo in stabilizacijo, pozitivno vpliva na zvišanje libida ter odpravlja celulit pri ženskah in moških.

10. Kakšne so kontraindikacije? Kdaj se terapije ne sme izvajati? Ali je terapija TPM primerna tudi za srčne bolnike?

Obstajajo nekatere omejitve, kdaj se terapije ne smejo izvajati oz. se prekinejo. Absolutne kontraindikacije, ko se terapija ne sme izvajati, so v primeru srčnega spodbujevalnika, kovinskih vsadkov, ki niso kompatibilni z magnetno resonanco, epilepsije, srčne aritmije in tekom nosečnosti.
Relativne kontraindikacije, s terapijami se prekine v času trajanja menstruacije in akutnih bolezni (vnetij sečil, bolečih hemeroidov itd.)

11. Ali je terapija primerna za vse oblike inkontinence?

Da. Terapija TPM je primerna za vse oblike urinske inkontinence – stresna, mešana, urgentna in v primeru inkontinence blata.

12. Koliko časa po porodu oz. operaciji prostate lahko pričnemo s terapijami?

S terapijami lahko pričnemo 6-8 tednov po porodu ali po operaciji v predelu medeničnega dna (npr. prostatektomija).

13. Od operacije prostate je minilo že več let. Ali to vpliva na sam učinek terapije?

Ne, koliko časa je minilo od operacije, ne vpliva na končni učinek terapije. Prej, ko se odločimo za terapijo, hitreje izboljšamo oz. odpravimo tovrstne težave.

14. Ali je terapija primerna tudi v zlatih letih?

Je primerna, saj sama starost nima vpliva na sam učinek terapije. Terapija je primerna v vseh starostnih obdobjih, pri obeh spolih. Večina starostnikov je lahko menja, da pri določeni starosti nima smisla pričeti s terapijami, saj ne bo želenega učinka. Nasprotno, do sedaj je bila najmlajša pacientka stara 27 let, najstarejša pa je bila v 94. letu starosti.

15. S tovrstnimi težavami se srečujem že več desetletij. Ali je smiselno pričeti s terapijami?

Seveda je smiselno. Tudi, če se s tovrstnimi težavami srečujemo že vrsto let, njihovo trajanje nima nikakršnega vpliva na sam učinek terapije.

16. Ali je res, da magnetna stimulacija negativno vpliva na mišice medeničnega dna, da se s terapijo mišice preveč zakrčijo oz. postanejo toge?

Ne, trditev ni resnična. Do sedaj ni znanih negativnih učinkov magnetne stimulacije mišic medeničnega dna. Obstajajo kontraindikacije, kdaj se s terapijami prekine oz. se jih ne sme izvajati, ni pa do sedaj znanih negativnih stranskih učinkov. Pri nekaterih pacientih se lahko na začetku pojavi rahla mišična utrujenost. Nasprotno, obstajajo pozitivni stranski učinki terapij. Terapija TPM ima tudi druge pozitivne učinke, saj deluje na celotno medenično dno, na naše zadnje stegenske mišice, notranji del trebušne stene ter spodnji del hrbtnih mišic. Prav tako pozitivno vpliva na izboljšanje libida pri obeh spolih.

17. Kako je možno, da je terapija TPM lahko tako učinkovita?

Skrivnost je v know-how-u, ki se skriva v moči in učinkovitosti magneta, ki deluje na naše medenično dno v obliki mišičnih kontrakcij. Ti magnetni valovi učinkovito podrejo 14 cm v globino medeničnega dna.