Krčne žile na spodnjih okončinah (varice) so posledica razširitve podkožnih ven.  Varice ne predstavljajo problemov le zaradi estetike, temveč povzročajo tudi mnoge zdravstvene težave ter zmanjšujejo kvaliteto življenja.

Najpogostejši pokazatelji težav s krčnimi žilami so občutek težkih, utrujenih in napetih nog, nočni krči v mečih, rjavo obarvana koža na goleni, srbeče in pekoče otekline (zlasti v področju gležnjev). Pri nekaterih se pojavijo celo vnetje povrhnjih ven in boleče razjede (ulkus) na goleni. Vzrok za vse te težave je slabost vezivnega tkiva v venah.

Venske zaklopke v povrhnjih in globokih venah pri zdravih ljudeh zagotavljajo pretok venske krvi v smeri proti srcu. Pri pojavu krčnih žil (varic) pa zaklopke v razširjeni veni ne morejo več opravljati te naloge. Kri se v tem primeru vrača navzdol in se ponovno  vrne nazaj proti goleni. Zaradi tega povratnega toka kri zastaja v goleni, posledica pa je otekanje goleni in občutek napetosti.

1.  KOLIKO LJUDI IMA KRČNE ŽILE?

To je zelo pogosto obolenje. Ocenjeno je, da ima 80% prebivalcev večje ali manjše težave, ki so posledica motenj venskega obtoka spodnjih okončin, 4% do 15% populacije ima krčne žile. Golensko razjedo ima približno 1% prebivalstva.

2. KDO POGOSTEJE DOBI KRČNE ŽILE?

 • Pogostejše so pri ženskah, pri katerih igra pomembno vlogo za nastanek krčnih žil nosečnost in hormonsko stanje. To oboje vzpodbuja nastanek krčnih žil in pri razvitih krčnih žilah povzroči poslabšanje.
 • Dednost: znano je, da se krčne žile pojavljajo v družinah. Podeduje se slabost vezivnega tkiva v stenah ven in venskih zaklopk.
 • Dalj časa trajajoče sedeče ali stoječe delo povzroča nabiranje venske krvi v venah spodnjih okončin in posledično povzroči porast pritiska v venah spodnjih okončin. Zaradi tega je pojav krčnih žil povezan z nekaterimi poklici, ki zahtevajo daljše stanje ali sedenje.
 • Povezane so tudi starostjo, saj pri starejših vezivno tkivo postane slabotnejše, način življenja pa se tudi spremeni v bolj sedečega.
 • Tudi način prehrane lahko poslabša obolenje ven in sicer na dva načina: s prekomernim hranjenjem povzročena debelost vzpodbuja nastanek krčnih žil, s prehrano s premalo vlakninami pa se lahko povzroči zaprtje, ki tudi povzroča venski zastoj.

3. ZAKAJ PRIDE DO KRČNIH ŽIL?

 • PRIMARNE krčne žile nastanejo brez kakšnega na zunaj vidnega razloga in se pojavljajo predvsem družinsko.
 • SEKUNDARNE krčne žile pa nastanejo zaradi okvare v globokem venskem sistemu. Te so lahko posledica razvojnih nepravilnosti globokih ven (take varice se pojavljajo v mladosti). Zaradi okvar v globokem venskem sistemu pride do preobremenitve povrhnjih ven, ki se zaradi tega razširijo.

4. KAJ VPLIVA NA NASTANEK KRČNIH ŽIL?

Krčne žile se večinoma pojavljajo kot obolenje, ki se podeduje, vendar obstajajo dejavniki, ki povzročajo zgodnejši nastanek obolenja ali pa večje težave zaradi njega. Ti dejavniki so:

 • Dolgotrajno stanje na nogah zagotovo vpliva na zgodnejši nastanek krčnih žil in večje težave z njimi. Pri stanju se namreč kri kopiči v venah spodnjih okončin in ker se mišice meč ne krčijo kot pri hoji, se kri ne vrača proti srcu. Znani so poklici med katerimi je več obolelih s krčnimi žilami, to so predvsem prodajalka, frizerka, učiteljica in podobno. Tudi tisti, ki ves čas sedijo imajo večje težave. Še zlasti je za venski pretok neugodno sedenje s prekrižanimi nogami.
 • Debelost vpliva na nastanek krčnih žil zaradi dveh vzrokov. Zaradi zvišanega pritiska v trebuhu je vračanje krvi proti srcu oteženo. Debeli ljudje se tudi manj gibljejo in s tem je delovanje mišic goleni, ki s svojim krčenjem poganjajo kri proti srcu, oslabljeno.
 • Nošenje ozkih oblačil, ki pritiska v področje dimelj, lahko povzroči motnje pri venskem pretoku iz spodnjih okončin proti srcu.
 • Izpostavljanje direktnim sončnim žarkom in delovanju toplote na področje varic, povzroči dodatno povečanje povrhnjega venskega pretoka in širjenje ven. To poslabša stanje, zato v poletnih mesecih priporočamo zaščito pred soncem z lahkim in zračnim oblačilom. Na plaži je potrebno s senco zaščititi spodnje okončine pred soncem.

5. KRČNE ŽILE ALI VARIKOZNI SINDROM? V ČEM JE RAZLIKA?

 • Krčne žile so le razširjene vene, ki razen estetskih motenj, nimajo drugih težav.
 • Krčne žile z varikoznim sindromom: poleg razširjenih ven so prisotne še druge težave kot so občutek utrujenosti, napetosti in otekanje spodnjih okončin. Ti znaki že govorijo za poslabšanje stanja in možne okvare najbolj občutljivega tkiva na goleni.

6. DO KAKIH ZAPLETOV LAHKO PRIVEDEJO KRČNE ŽILE?

A. Vnetje ven (flebitis)
 • povrhnjih ven – povrhnji flebitis
 • globokih ven – globoka venska tromboza

Globoka venska tromboza je bolezensko stanje, ko se v  globokih venah tvori strdek. Globoka venska tromboza  lahko privede do zelo resnih zapletov v kolikor ni pravilno zdravljena. Strdek na globokih venah okvari zaklopke, kar običajno povzroči postflebitični sindrom. V primeru, da se strdek odlepi od venske stene in potuje s krvjo po venskem sistemu do srca in nato do pljuč, pa lahko privede tudi do življensko ogrožujoče pljučne embolije.

B. Golenska razjeda

je komplikacija, ki najbolj prizadene obolelega in potrebuje dolgotrajno zdravljenje. Večinoma je posledica prepoznega ali neustreznega zdravljenja obolenja ven. Danes tudi golensko razjedo uspešno zdravimo in preprečujemo.

C. Kožne spremembe

Obarvanost kože
Se najprej pojavlja kot majhne, za kovanec velike, rdečkasto rjave pege. Javljajo se na hrbtišču stopala ali v okolici gležnja. Sprva se pojavijo le po daljšem stanju ali mirovanju. V začetku te pege izginevajo, postopoma pa te spremembe postanejo stalne in se večajo. V razviti obliki je cela notranja stran goleni od notranjega gležnja do nekaj pod kolenom rdečkastorjave do modre barve.

Otekanje goleni
Se pojavi po različno dolgem obdobju venske bolezni. Pri povrhnjih krčnih žilah sprva ni močno izraženo in se pojavlja po daljšem stanju ali vzravnanem položaju telesa. Zaradi tega so proti večeru vse večji. Preko noči, ko človek leži pa zginejo. Otekanje goleni se pojavlja še pri številnih drugih obolenjih in pravi vzrok zanj lahko pojasni le pregled pri zdravniku.

Vnetje kože (hipostatski dermatitis)
Običajno ljudje spremembe na koži opisujejo kot ekcem, ki je posledica vnetja. Vnetje je lahko suho in se kaže le kot rdečina, toplota, pekoči občutek in zbadanje na prizadetem delu kože. Včasih pa vnetje postane “mokro” in iz prizadetega mesta na koži izceja rdečkasta bistra tekočina. Vnetne spremembe na koži so znak, da je prisotna motnja prekrvavitve kože. Vnetje kože ali ekcem je prvi znak grozeče razjede goleni.

7. KAKŠNI SO NAČINI ZDRAVLJENJA KRČNIH ŽIL?

Možni so različni načini lajšanja težav in zdravljenja krčnih žil. Kateri je najbolj optimalen način zdravljenja je odvisno od velikosti, oblike in anatomije krčnih žil ter vašega  splošnega počutja in preference.

Na razpolago imamo:

 • Konzervativno zdravljenje z izvajanje zunanjega pritiska na vene (kompresija) z elastičnimi povoji ali medicinskimi kompresijskimi nogavicami.
 • Odstranitev obratnega pretoka (refluksa) s kemično zaporo (sklerozacijo) povrhnjih ven z vbrizganjem določenih kemičnih snovi in nato nošenje elastičnih povojev.
 • Odstranitev refluksa z mehano-kemično endovensko  zaporo in odstranitvijo (ablacijo) okvarjenih krčnih  ven s ClariVein® sistemom (t.i. MOCA – mechanochemical endovenous ablation)
 • Odstranitev refluksa s termično zaporo in odstranitvijo varikoznih debelnih ven – laserska ali radiofrekvenčna ablacija.
 • Kirurški operativni poseg s podvezovanjem in odstranitvijo krčniih žil.

Vsi posegi v naši ustanovi se delajo v lokalni anesteziji. Zaradi minimalno invazivnega posega in odličnih rezultatov se najpogosteje odločimo za lasersko zdravljenje krčnih žil.

8.  KDAJ JE  POTREBNO OPERATIVNO ZDRAVLJENJE?

Obstaja nekaj razlogov zaradi katerih je potrebno razmisliti o kirurškem zdravljenju:

Vpliv na življenjski stil

Če ste oseba, ki je na delovnem mestu ali v prostem času izpostavljanja fizičnim naporom in vas bolečina in nuja po zaščiti noge pred poškodbo ovira.

Bolečina

Ali vas bolečina zaradi krčnih žil ovira pri delu? Če je krčna žila le pod kolenom in ni drugih težav, bo morda dovolj le sklerozacija.

Zunanji izgled

Če ste zaskrbljeni zaradi zunanjega izgleda krčnih žil? Predvsem ženskam, ki pri svojem delu prihajajo v osebni stik s strankami ali se pojavljajo v javnem življenju, ni vseeno kakšen je njihov izgled zaradi krčnih žil in želijo nekaj storiti za lepši izgled.

Problemi s kožo

V kolikor je prisotno vnetje kože (ekcem), temnejša obarvanost kože, pekoče bolečine ali zbadanje, je to znak motenj prekrvitve kože in napredovalega obolenja. Ekcem je lahko prvi znak grozeče golenske razjede.

Golenska razjeda

Imate na goleni razjedo (rano, ulkus)? Golenska razjeda, ki je posledica krčnih žil, se pojavi predvsem na koži ob notranjem gležnju. Taka razjeda je zelo zaskrbljujoča, ker se zelo težko zaceli, pri poškodbi lahko krvavi ali pa se lahko vname, kar zahteva zdravljenje z zdravili. Razjedo je potrebno dnevno previjati, nanjo nanašati zdravilna mazila in jo povijati. To lahko traja mesece ali celo leta. Včasih je potrebno razjede zdraviti s prenosom kože iz drugega dela telesa. Razjede so pogostejše pri starejših, katerih koža je manj elastična. To še posebej velja za tiste, ki so imeli kdaj v življenju strdke v globokih venah (globoka venska tromboza). Ko golenska razjeda enkrat nastane, je potrebno več mesecev, da se zaceli (če se kdaj zaceli).

Flebitis (vnetje vene)

Imate manjši predel stegna ali goleni, ki je na otip trd, občutljiv in boleč, kjer je koža topla in pordela vzdolž vene? To je poseben tip vnetja povrhnje vene (flebitis), ki je povezan s tvorbo strdka (trombusa) v veni. Strdek se je napravil zaradi počasnega pretoka krvi v razširjeni in podaljšani veni (varici). Tako vnetje imenujemo tromboflebitis. Veliko bolj redko se strdek stvori v globoki veni in v tem primeru obstaja možnost (k sreči redka), da se strdek odlepi od stene vene v spodnji okončini in si najde pot s krvjo po venah v pljuča. Krvni strdki (emolusi) v pljučih so resni zaplet, saj lahko povzročijo težave z dihanjem in celo nenadno smrt. Da se to ne zgodi, je potrebno zdravljenje. Vendar pa globoka venska tromboza veliko pogosteje nastane zaradi dolgotrajnega ležanja v postelji po težji operaciji, kot pa zaradi krčnih žil. Pri krčnih žilah je pravzaprav zelo redek zaplet.