KAJ JE LASER?

Laser je posebna oblika svetlobe, ki je za razliko od običajne svetlobe samo ene valovne dolžine in je zbrana v žarek z veliko gostoto.

KAKŠNE UČINKE IMA LASER?

Laser, ki ga uporabljamo za zaprtje vene, ima predvsem toplotni učinek. Svetloba segreje konico steklene niti in toplota se razporedi po notranji strani vene.

KAKŠEN UČINEK IMA TOPLOTA V VENI?

Toplota povzroči spremembo vene, ki se skrči, vezivo se naloži v notranjosti žile in kri v veni se strdi. Končni rezultat je zapora pretoka krvi skozi zdravljeno veno. Zaradi tega vena ni več napeta in s časom (4 tedne do 6 mesecev) postane neopazna, telo pa jo razgradi in odstrani.

KAKO DELUJE RADIOFREKVENCA?

Radiofrekvenčno zdravljenje kot vir toplote ne uporablja svetlobe temveč radijsko valovanje. Princip je enak kot delovanje mikrovalovne pečice. Vse ostalo je enako kot pri laserskem zdravljenju. Nekateri trdijo, da je po posegu manj bolečin kot po laserju.

ALI JE REZULTAT ZDRAVLJENJA TRAJEN?

Vzrok za obolenje ven je v prirojeni motnji na nivoju zgradbe stene ven. Zato tudi nobena metoda ne zagotavlja popolne in dokončne ozdravitve. S terapevtskimi postopki  lajšamo težave, izboljšamo izgled ter  poskušamo upočasniti napredovanje.

Po dostopnih podatkih v tujini in pri nas je uspeh laserskega zdravljenja  najmanj enak kot pri operativnem zdravljenju krčnih žil.  Prednost laserja pa je v manj invazivnem pristopu in krajšem času okrevanja. Po enem letu je le nekaj odstotkov zdravljenih ven prehodnih in zahtevajo dodatno zdravljenje.

KAJ MORATE VEDETI PRED LASERSKO OPERACIJO KRČNIH ŽIL?
 • Jutro pred posegom je potrebno tuširanje po možnosti z dezinfekcijskim milom, brez uporabe negovalnih krem ali losjonov.
 • Ni potrebno britje nog ali depilacija, če se estetsko brijete oziroma depilirate spodnje okončine vam priporočamo, da le to opravite 3-5 dni pred posegom.
 • Pred posegom pri nas dobite tableto proti bolečinam in lahko pomirjevalo.
 • V primeru, da imate alergijo na katera koli zdravila, nam morate to sporočiti.
 • Pred posegom vam bomo predpisali in umerili ustrezne medicinske kompresijske nogavice (visoke, stopnje kompresije 2), ki jih bomo namestili neposredno po posegu. Medicinskih nogavic, ki vam jih bomo namestili, ne odstranjujte najmanj 24 ur. To pomeni, da jo boste nosili do večera naslednjega dne.

Z lasersko operacijo vam bomo zaprli glavno veno, po kateri je kri pritekala navzdol in polnila manjše povrhnje vene. Potem manjše vene ne bodo več tako izpolnjene s krvjo in se bodo zopet skrčile. Zato je potrebno najmanj 3 tedne nositi kompresijske nogavice.

 • Takoj po operaciji boste lahko pričeli hoditi. Priporočamo vsaj 10-15 minut hoje neposredno po posegu. Hoditi je potrebno normalno, tako da se krčijo mišice v mečih.
 • Prve tri dni po operaciji se izogibajte težjim opravilom, pri katerih je potrebno dolgo stati na mestu, dolgo sedeti ali biti izpostavljen vročini. Odsvetujemo tudi težjo telesno vadbo. Priporočamo lažje delo in športno aktivnost. Večkrat dnevno vam priporočamo do pol ure hoje.
 • V kolikor imate v službi težje delo, vam priporočamo en do dva tedna bolniškega staleža, odvisno od pooperativnega posega, splo[nega stanja in narave dela.
POTEK ZDRAVLJENJA Z LASERJEM/RF

Pred lasersko operacijo opravimo ultrazvočno preiskavo žil na prizadeti spodnji okončini. Na koži si označimo potek povrhnje obolele vene, ki jo bomo zdravili. Nato vas bomo pripravili za poseg. Kožo celotne spodnje okončine bomo razkužili in okolico pokrili s sterilnimi oblogami. S pomočjo majhnega vbodljaja bomo omrtvičili del kože, kjer bomo v veno uvedli lasersko sondo. Med posegom s pomočjo ultrazvoka kontroliramo položaj laserske sonde, in v okolico vene natančno vbrizgamo sredstvo proti bolečini.

Potrebno bo šest do osem drobnih vbodljajev z iglo. Nato bomo pričeli z lasersko terapijo.
Nekatere manjše varice (razširjene vene) bomo odstranili že med posegom s pomočjo drobnih rezov na koži. Nato vam bomo namestili kompresijske nogavice. Nekaterim predpišemo tudi zaščito proti venski trombozi.

KATERI STRANSKI UČINKI IN ZAPLETI LAHKO NASTANEJO PO LASERSKI OPERACIJI KRČNIH ŽIL
 • Modrice na koži, manjše otekline in občutek napetosti oz. bolečine so normalen pojav in v nekaj dneh praviloma izginejo.
 • Med posegom zapremo glavne povrhnje vene, manjše pa ostanejo kot slepi rokavi. V njih se pretok krvi upočasni in kri se lahko strdi. To občutite kot bolečo zatrdlino. Ni vzroka za skrb. Strdek ne more nikamor odplavati in ni nevarnosti embolije. Običajno pomaga hlajenje, mazanje s heparinsko kremo in nošenje kompresijskih nogavic. Lahko pa vzamete tudi sredstva proti bolečinam in vnetju (Brufen, Naklofen, Nalgezin).
 • Redko se poškodujejo kožni živci, ki potekajo na mestih tesno ob veni, vendar je ta pojav pri laserskem zdravljenju veliko redkejši kot pri operativnem zdravljenju krčnih žil. V tem primeru je lahko koža neobčutljiva na dotik (»gluha«) ali pa dotik tega predela povzroča zbadanje oz. preobčutljivost. To se dogodi pri okoli 5-10% bolnikov. S časoma postane to za bolnika nemoteče.
 • Pri posebni nagnjenosti se lahko pojavijo moteče in boleče brazgotinice (keloidi) na mestih drobnih zarez. Možne so tudi zatrdlinice/vozliči ali obarvanost, ki večinoma po določenem času izginejo.
 • Motnje celjenja, vnetja, tvorba krvnih strdkov (tromboza) in posledično zapora ene od žil (embolia) so zelo redke.

Večina stranskih učinkov je prehodnega značaja, oteklina, rdečina na stegnu in bolečina je posledica poškodbe tkiva zaradi toplotnega učinka laserja. Zanimivo je, da je bolečina najbolj izražena šele 3 do 5 dni po posegu. Vendar bodo vse tovrstne težave v nekaj dneh izginile.

Nekaj tednov boste v podkožju tipali zatrdlino, ki bo na dotik boleča. Imeli boste tudi občutek kot da vas nekaj veže, to je posledica zaprtja velike vene safene. S časom bo zaprto veno preraslo vezivo in tipala se bo v podkožju kot tanka vrvica, ki bo po pol do enega leta izginila.

KAKŠEN USPEH ZDRAVLJENJA LAHKO PRIČAKUJEMO?

Z operacijo bomo večino težav (težke noge, krče, otekanje, bolečine, …), ki ste jih imeli, odpravili. Vaše noge bodo postale zopet lahke. Izboljšal se Vam bo tudi estetski videz vaše noge. Morebitne preostale manjše metličaste in mrežaste vene bomo, če boste hoteli odstranili s sklerozacijo ali povrhnjim laserjem.

Krčne žile se razvijejo zaradi slabosti vezivnega tkiva v venah in tega z laserjem ali operacijo ne moremo popraviti. Zato ni izključeno, da se bodo tekom let zopet pojavile krčne žile. Včasih bo celo potrebno ponovno zdravljenje. To se dogaja po naših izkušnjah in po podatkih v literaturi v 10 do 40 odstotkih.

POMEMBNO!

Če vam ne odredimo drugače, po posegu lahko:

 • Vstanete lahko takoj po posegu.
 • Vsakodnevno opravite več kratkih sprehodov ali vozite sobno kolo.
 • Čim manj sedite in stojite na mestu.
 • Nikoli ne prekrižajte nog.
 • Ko počivate imejte noge privzdignjene.
 • Ponavljajte lahke gimnastične vaje (npr. dvigujte iztegnjene spodnje okončine, stopala pritegnite navzgor in navzdol)!
 • Nameščene obliže ne odstranjujte do prvega obiska pri zdravniku.
 • Po treh dneh se lahko na kratko tuširate, kopanje, sončenje in uporaba savne bodo dovoljeni po popolnem zaceljenju ran (okrog treh tednov)
 • V primeru, da je bil poseg opravljen ambulantno, zaradi delovanja zdravil, po posegu vsaj šest ur ne smete:
  • upravljati vozil v prometu,
  • delati za tekočimi stroji,
  • uživati alkohola.
KDAJ POKLIČETE KIRURGA?

Po opravljenem posegu Vam bomo posredovali telefonsko številko, kjer se boste lahko posvetovali v primeru:

 • da se vaša telesna temperatura poveča nad 38 °C,
 • v kolikor opazite večjo krvavitev, ki se ni ustavila potem, ko ste nad nogavico na mesto krvavitve namestili sterilno gazo in povoj,
 • če koža okoli morebitnih šivov postane rdeča, otekla, kar lahko pomeni, da se je rana okužila,
 • če vas koža srbi, je otekla in imate izpuščaj, kar je lahko posledica jemanja zdravil (analgetikov) ali alergije na material kompresijske nogavice,
 • v kolikor imate skrbi/vprašanja o vašem posegu ali predpisanih zdravilih,
 • pri močni oteklini, naraščajočih bolečinah, občutku omrtvelosti v nogi, spremembi barve prstov na nogah pri vročini nad 38°C, se takoj posvetujte z zdravnikom.
PRIMERJAVA MED LASERSKIM ZDRAVLJENJEM IN KLASIČNIM OPERATIVNIM ZDRAVLJENJEM
Lasersko zdravljenje Operativno zdravljenje
Anestezija  Lokalna, na mestu vboda se injicira lokalni anestetik.  Injekcija v hrbtenični kanal, ob posebnih medicinskih indikacijah splošna anestezija (spanje)
Ležanje v bolnišnici  Ni potrebno bolnišnično zdravljenje in zdravstvena nega  Potrebno je krajše bolnišnično zdravljenje in zdravstvena nega
Počivanje  Priporočamo 3 dni  Priporočamo 1 do 4 tedne
Potrebna bolniška odsotnost z dela  7 dni  3-4 tedne
Nošenje kompresijskih nogavic oz. povijanje nog  3 tedne  3-6 mesecev

 

 

Zlozenka-imejte-lahke-noge

Obvestilo-o-opravičeni-odsotnosti-v-primeru-odpovedi-operacije