Lasersko zdravljenje glivičnega obolenja nohtov je učinkovita ter neinvazivna metoda zdravljenja. Enostavno, neboleče in v nekaj prihodih se lahko rešite nadloge, ki ste jo morda zdravili že leta.

Glivične okužbe nohtov, ki jih strokovno imenujemo onihomikoza, so najpogostejše obolenje nohtov. Prizadenejo približno 8 % ljudi, največkrat nohte na stopalih. Lahko povzročajo bolečine in deformacijo nohtov ter bistveno vplivajo na vsakodnevne aktivnosti in kakovost življenja. Pogosteje zbolevajo starejši in tisti, ki imajo sladkorno bolezen, bolezni arterij nog ali ortopedske nepravilnosti stopala. Večkrat so vzrok tudi neustrezna oziroma pretesna obutev, poškodba nohtov in prekomerno potenje stopal.
Poznamo različne oblike onihomikoze. Najpogostejša med njimi je oblika, ki se začne na končnem delu nohta, največkrat na palcu. Noht se rumenkasto obarva, končni del nohta pa se nekoliko privzdigne. Spremembe se z leti širijo po nohtu navzgor proti nohtnemu matriksu. Na koncu prizadenejo celotno nohtno ploščo, ki postane rjavkasta, krhka, noht je lahko v celoti razobličen. Nezdravljena okužba se lahko prenese na kožo drugih delov telesa in nohte rok, prenaša pa se tudi na druge ljudi. Najbolj zanesljivo diagnozo postavimo z mikroskopskim pregledom in kulturo (gojenjem na gojišču) ostružka nohta.

Zdravljenje

Odvisno je od prizadetosti nohta. Z zdravljenjem je smiselno pričeti čim prej, saj so takrat možnosti popolne ozdravitve največje. Potrebno se je zavedati, da je zdravljenje lahko dolgotrajno, saj nohti rastejo počasi. Različna mazila, spreji in tekočine, ki so na voljo v prosti prodaji, so redko uspešni. Pri nas sta na voljo zdravilna laka, ki vsebujeta ciklopiroks (Onytec) oziroma amorolfin (Exolorfin). Od lokalnih pripravkov v prosti prodaji edina dokazano učinkujeta. Študije potrjujejo, da so njuni uspehi zdravljenja bistveno večji v kombinaciji z lasersko terapijo. Lokalno zdravljenje je primerno zlasti za paciente, pri katerih je prizadeta manj kot polovica nohta. Uporabna je tudi pri pacientih, pri katerih je zdravljenje s sistemskimi zdravili (tableti) kontraindicirano ali si tega ne želijo. Pri obsežnejši prizadetosti nohta je smiselno sistemsko zdravljenje.

Lasersko zdravljenje onihomikoze

Glivično okužbo nohtov na nogah lahko ozdravimo z najnovejšim Nd:YAG laserjem. Deluje tako, da laserski žarek s segrevanjem na varen način uniči glivice, ki so okužile noht in obnohtno tkivo. Prizadet predel z rastjo nadomesti nov, zdrav noht. Stranskih učinkov ni. Za pacienta je to najprijaznejša in najmanj invazivna metoda zdravljenja glivičnih okužb nohtov.

Ob prvem obisku spremembe na nohtu fotodokumentiramo in pričnemo s prvo terapijo, za domov dobite tudi pisna navodila. K nam prihajate nato enkrat na teden, skupno opravimo štiri terapije. Sledi kontrola čez tri mesece. Potrebno se je zavedati, da noht raste počasi in šele po nekaj mesecih opazimo prvo izboljšanje. Pri tistih z obsežnejšo prizadetostjo nohtov je lahko potrebnih še nekaj nadaljnjih terapij.