Žilna kirurgija, laserska terapija, ultrazvok
+386 40 468 460
SI | CRO | EN | IT

Lasersko zdravljenje

laserskoSpoštovana pacientka, spoštovani pacient!

Krčne žile na spodnjih okončinah (varice) so posledica razširitve podkožnih ven. Ne predstavljajo problemov le zaradi izgleda (kozmetični problem), temveč povzročajo tudi težave.

Morda tudi vi občutite »težke noge«, lahko imate nočne krče v mečih, koža na goleni lahko postane rjava, imate lahko tudi srbeče ali pekoče otekline (zlasti v področju gležnjev). Pri nekaterih se pojavijo vnetja povrhnjih ven. Z leti se lahko koža rjavo obarva, morda se bo celo pojavila boleča razjeda (ulkus) na goleni… Vzrok za vse te težave je slabost vezivnega tkiva v venah.

Venske zaklopke v povrhnjih in globokih venah pri zdravih ljudeh zagotavljajo pretok venske krvi proti srcu. Pri pojavu krčnih žil (varic) zaklopke v razširjeni veni ne morejo več opravljati te naloge. Kri se v tem primeru po globokih venah vrača le do dimelj in tu se po povrhnjih venah zopet vrača nazaj v golen. Zaradi tega povratnega toka, kri zastaja v goleni, posledica je otekanje goleni, občutek napetosti…

NAČINI ZDRAVLJENJA

Možni so različni načini lajšanja težav in zdravljenja, (odvisno od oblike krčnih žil in vaše odločitve):
 • Izvajanje zunanjega pritiska na vene (kompresija) z elastičnimi povoji ali medicinskimi kompresijskimi nogavicami;
 • Z zamašitvijo (sklerozacijo) povrhnjih ven z vbrizganjem določenih kemičnih snovi in nato nošenje elastičnih povojev; (tako zdravljenje je primerno zlasti za metličaste varice -razširjene kožne vene- in razširjene stranske veje večjih kožnih ven).
 • Operativna odstranitev krčnih žil, ki je bila do pred kratkim edina trajna rešitev za večje krčne žile.
 • LASERSKO ZAPRTJE VELIKIH POVRHNJIH VEN, KI VAM GA PRIPOROČAMO NAMESTO OPERACIJE.
KAJ JE LASER?
Laser je posebna oblika svetlobe, ki je za razliko od običajne svetlobe samo ene barve (ene valovne dolžine) in je zbrana v žarek z veliko gostoto.
KAKŠNE UČINKE IMA LASER?
Laser, ki ga uporabljamo za zaprtje vene, ima predvsem toplotni učinek. Svetloba segreje konico steklene niti in toplota se razporedi po notranji strani vene.
KAKŠEN UČINEK IMA TOPLOTA V VENI?
Toplota povzroči spremembo vene, ki se skrči, vezivo se naloži v notranjosti žile in kri se v veni strdi. Končni rezultat je zapora pretoka krvi skozi zdravljeno veno. Zaradi tega vena ni več napeta in s časom (4 tedne do 6 mesecev ) postane neopazna, telo pa jo razgradi in odstrani.
KAKO DELUJE RADIOFREKVENCA?
Radiofrekvenčno zdravljenje kot vir toplote ne uporablja svetlobe, temveč radijsko valovanje. Princip je enak kot delovanje mikrovalovne pečice. Vse ostalo je enako kot pri laserskem zdravljenju. Nekateri trdijo, da je po posegu manj bolečin kot po laserju.
ALI JE REZULTAT ZDRAVLJENJA TRAJEN?
Vzrok za obolenje ven je v prirojeni motnji na nivoju zgradbe ven. Zato tudi nobena metoda ne zagotavlja popolnega in dokončnega uspeha. Zagotovimo pa lahko, da je uspeh laserskega zdravljenja po dosedanjih podatkih pri nas in v tujini, najmanj enak kot pri operativnem zdravljenju krčnih žil. Po enem letu je le nekaj odstotkov zdravljenih ven prehodnih in zahtevajo dodatno zdravljenje.
KAJ MORATE VEDETI PRED LASERSKIM ZDRAVLJENJEM?
 • jutro pred posegom je potrebno tuširanje po možnosti z dezinfekcijskim milom, brez uporabe negovalnih krem ali losjonov,
 • ni potrebno britje nog ali depilacija, če se estetsko brijete oz. depilirate spodnje okončine Vam priporočamo, da le to opravite 3-5 dni pred posegom,
 • pred posegom boste pri nas dobili tableto proti bolečinam in lahko pomirjevalo,
 • po posegu boste dobili sredstvo proti bolečinam v obliki kapsule ali tablet. V primeru, da imate alergijo na katera koli zdravila, nam morate to sporočiti,
 • Pred posegom vam bomo predpisali in umerili ustrezne medicinske kompresijske nogavice (visoke, stopnje kompresije 2), ki jih bomo namestili neposredno po posegu. Medicinskih nogavic, ki Vam jih bomo namestili, ne odstranjujte najmanj 24 ur. To pomeni, da jo boste nosili do večera naslednjega dne.
Z laserskim posegom vam bomo zaprli glavno veno po kateri je kri pritekala navzdol in polnila manjše povrhnje vene. Potem manjše vene ne bodo več tako izpolnjene s krvjo in se bodo zopet skrčile. Zato je potrebno najmanj 3 tedne nositi kompresijske nogavice.
 • Takoj po posegu boste lahko pričeli hoditi. Priporočamo vsaj 10-15 minut hoje neposredno po posegu. Hoditi je potrebno normalno, tako da se krčijo mišice v mečih.
 • Prve tri dni po posegu se izogibajte težjim opravilom pri katerih je potrebno dolgo stati na mestu, dolgo sedeti ali biti izpostavljen vročini. Odsvetujemo tudi težjo telesno vadbo. Priporočamo lažje delo in športno aktivnost. Večkrat dnevno vam priporočamo do pol ure hojo.
 • V kolikor imate v službi težje delo Vam priporočamo en teden bolniškega staleža, sicer pa le dva do tri dni.
POTEK ZDRAVLJENJA Z LASERJEM/RF
Pred posegom opravimo ultrazvočno preiskavo žil na prizadeti spodnji okončini. Na koži si označimo potek povrhnje obolele vene, ki jo bomo zdravili. Nato vas bomo pripravili za poseg: kožo celotne spodnje okončine bomo razkužili in okolico pokrili s sterilnimi oblogami. S pomočjo majhnega vbodljaja bomo omrtvičili del kože,
kjer bomo v veno uvedli lasersko sondo. Med posegom s pomočjo ultrazvoka kontroliramo položaj laserske sonde, in natančno vbrizgamo v okolico vene sredstvo proti bolečini.
Potrebno bo šest do osem drobnih vbodljajev z iglo. Nato bomo pričeli z lasersko terapijo.
Nekatere manjše varice (razširjene vene) bomo odstranili že med posegom s pomočjo drobnih rezov na koži. Nato vam bomo namestili kompresijske nogavice. Nekaterim predpišemo tudi zaščito proti venski trombozi.
KATERI STRANSKI UČINKI IN ZAPLETI LAHKO NASTANEJO
 • Modrice na koži, manjše otekline in občutek napetosti oz. bolečine so normalen pojav in v nekaj dneh praviloma izginejo.
 • Med posegom zapremo glavne povrhnje vene, manjše pa ostanejo kot slepi rokavi. V njih se pretok krvi upočasni in kri se lahko strdi. To občutite kot bolečo zatrdlino. Ni vzroka za skrb. Strdek ne more nikamor odplavati in ni nevarnosti embolije. Običajno pomaga hlajenje, mazanje s heparinsko kremo in nošenje kompresijskih nogavic. Lahko pa vzamete tudi sredstva proti bolečinam in vnetju (Brufen, Naklofen, Nalgezin).
 • Redko se poškodujejo kožni živci, ki potekajo na mestih tesno ob veni, vendar je ta pojav pri laserskem zdravljenju veliko redkejši kot pri operativnem zdravljenju krčnih žil. V tem primeru je lahko koža neobčutljiva na dotik (»gluha«) ali pa dotik tega predela povzroča zbadanje oz. preobčutljivost. To se dogodi pri okoli 5-10% bolnikov. S časoma postane to za bolnika nemoteče.
 • Pri posebni nagnjenosti se lahko pojavijo moteče in boleče brazgotinice (keloidi) na mestih drobnih zarez. Možne so tudi zatrdlinice/vozliči ali obarvanost, ki večinoma po določenem času izginejo.
 • Motnje celjenja, vnetja, tvorba krvnih strdkov (tromboza) in posledično zapora ene od žil (embolia) so zelo redke.
Večina stranskih učinkov je prehodnega značaja, oteklina, rdečina na stegnu in bolečina je posledica poškodbe tkiva zaradi toplotnega učinka laserja. Zanimivo je, da je bolečina najbolj izražena šele 3 do 5 dni po posegu. Vendar bodo vse tovrstne težave v nekaj dneh izginile.

Nekaj tednov boste v podkožju tipali zatrdlino, ki bo na dotik boleča. Imeli boste tudi občutek kot da vas nekaj veže, to je posledica zaprtja velike vene safene. S časom bo zaprto veno preraslo vezivo in tipala se bo v podkožju kot tanka vrvica, ki bo po pol do enega leta izginila.
KAKŠEN USPEH ZDRAVLJENJA LAHKO PRIČAKUJEMO?
Z operacijo bomo večino težav (težke noge, krče, otekanje, bolečine, ...), ki ste jih imeli, odpravili. Vaše noge bodo postale zopet lahke. Izboljšal se Vam bo tudi estetski videz vaše noge. Morebitne preostale manjše metličaste in mrežaste vene bomo, če boste hoteli odstranili s sklerozacijo ali povrhnjim laserjem.

Krčne žile se razvijejo zaradi slabosti vezivnega tkiva v venah in tega z laserjem ali operacijo ne moremo popraviti. Zato ni izključeno, da se bodo tekom let zopet pojavile krčne žile. Včasih bo celo potrebno ponovno zdravljenje. To se dogaja po naših izkušnjah in po podatkih v literaturi v 10 do 40 odstotkih.
POMEMBNO!
PROSIMO BODITE POZORNI!

Če vam ne odredimo drugače, po posegu lahko:
 • Vstanete lahko takoj po posegu.
 • Vsakodnevno opravite več kratkih sprehodov ali vozite sobno kolo.
 • Čim manj sedite in stojite na mestu.
 • Nikoli ne prekrižajte nog.
 • Ko počivate imejte noge privzdignjene.
 • Ponavljajte lahke gimnastične vaje (npr. dvigujte iztegnjene spodnje okončine, stopala pritegnite navzgor in navzdol)!
 • Nameščene obliže ne odstranjujte do prvega obiska pri zdravniku.
 • Po treh dneh se lahko na kratko tuširate, kopanje, sončenje in uporaba savne bodo dovoljeni po popolnem zaceljenju ran (okrog treh tednov)
 • V primeru, da je bil poseg opravljen ambulantno, zaradi delovanja zdravil, po posegu vsaj šest ur ne smete:
  • upravljati vozil v prometu,
  • delati za tekočimi stroji,
  • uživati alkohola.
KDAJ POKLIČETE KIRURGA?
Po opravljenem posegu Vam bomo posredovali tel. številko, kjer se boste lahko posvetovali v primeru:
 • Da se vaša telesna temperatura poveča nad 38 °C.
 • V kolikor opazite večjo krvavitev, ki se ni ustavila potem, ko ste nad nogavico na mesto krvavitve namestili sterilno gazo in povoj.
 • Koža okoli šivov je rdeča otekla iz rane teče tekočina, kar lahko pomeni, da se je rana okužila.
 • Če vas koža srbi, je otekla in imate izpuščaj, kar je lahko posledica jemanja zdravil (analgetikov).
 • V kolikor imate skrbi/vprašanja o vašem posegu ali predpisanih zdravilih.
 • Pri močni oteklini, naraščajočih bolečinah, občutku omrtvelosti v nogi, spremembi barve prstov na nogah pri vročini nad 38°C, se takoj posvetujte z zdravnikom.
PRIMERJAVA MED LASERSKIM ZDRAVLJENJEM IN KLASIČNIM OPERATIVNIM ZDRAVLJENJEM
  Lasersko zdravljenje Operativno zdravljenje
Anestezija Lokalna, na mestu vboda se injicira lokalni anestetik. Injekcija v hrbtenični kanal, ob posebnih medicinskih indikacijah splošna anestezija (spanje)
Ležanje v bolnišnici Ni potrebno bolnišnično zdravljenje in zdravstvena nega Potrebno je krajše bolnišnično zdravljenje in zdravstvena nega
Počivanje Priporočamo 3 dni Priporočamo 1 do 4 tedne
Potrebna bolniška odsotnost z dela 3-7 dni 3-4 tedne
Nošenje kompresijskih nogavic oz. povijanje nog 3 tedne 3-6 mesecev

Zaradi medicinskih pripomočkov, ki so vsi namenjeni samo za enega bolnika je lasersko zdravljenje veliko dražji poseg kot klasični operativni poseg.

 
Avelana gostovala v Santiagu de Chile
Dr. Andrej Šikovec v ambulanti za žilno kirurgijo večkrat gosti žilne kiruruge iz drugih držav, ki si s posredovanjem firme Fotona d.d. želijo seznaniti z uporabo laserja v žilni kirurgiji.
Otvoritev ambulante
Ambulanta je namenjana najmodernejšim posegom na področji žilne kirurgije, predvsem bomo v njej delali endovensko lasersko zaporo ven spodnjih okončin...
REZERVACIJA TERMINA >>
Rezervirajte si termin
za pregled še danes!

Za rezervacijo kliknite tukaj.