1. Poleti se težave z venami poslabšajo. Zakaj?

Poletje je obdobje, ko se marsikdo pritožuje, da ima težave, ki jih lahko pripišemo venskemu sistemu spodnjih udov. Najpogosteje se težave kažejo kot otekanje goleni, občutek teže v nogah, utrujene in pekoče noge. Včasih pride tudi do razširitve povrhnjih ven in pojava razširjenih kapilar ob gležnjih ali tudi na stegnih. To je znak, da se je v venskem sistemu spodnjih udov dvignil tlak venske krvi in pojavil tudi zastoj venske krvi, kar povzroči prej opisane neprijetne občutke. Zapleti so lahko seveda še hujši. Zaradi razširitve ven se pretok v venah upočasni, hkrati pa se kri zaradi delovanja toplote in izgube tekočine s potenjem tudi zgosti. To lahko povzroči nastanek strdka v povrhnjih venah.

  1. Kako poletna vročina prizadene različne segmente ožilja?

Zdravo človeško telo se lahko prilagaja na številne spremembe zunanjega okolja. V našem okolju in tudi na turističnih predelih, ki jih najpogosteje obiskujemo, poleti razmere niso tako ekstremne, da bi to lahko prizadelo zdravega človeka. Drugače je seveda pri tistih, ki bolehajo za katero od bolezni, ki prizadenejo srčno-žilni sistem. Pri teh se lahko že manjše spremembe odrazijo v taki meri, da povzročajo težave. Krvni obtok sestavljajo srce, arterijski sistem, po katerem kri potuje do organov, in venski sistem, ki omogoča vračanje krvi k srcu.

Če se omejimo na arterije, so te v poletnih mesecih manj izpostavljene zapletom zaradi porasta toplote kot vene. V arterijah se poleti poveča nagnjenost k tvorbi strdkov oziroma trombov zlasti na mestu, kjer so arterije že prizadete zaradi ateroskleroze. Vzrok je predvsem sprememba nagnjenosti krvi k tvorbi strdkov. Do tega pride zaradi pomanjkanja vnosa tekočine, povečane izgube s potenjem in povečanim izločanje seča zaradi pitja alkoholnih pijač.

Pri venah, ki so poleti pogosto bolj prizadete, se tem vzrokom priključi še razširitev povrhnjih ven, ki je posledica avtoregulacije in preusmeritve venskega pretoka na površino z namenom, da se kri bolje ohlaja. Povečan pretok krvi v povrhnjih venah le-te razširi, posledično se okvari delovanje venskih zaklopk in kri se začne po venah vračati proti gležnjem. To povzroči sprožanje mediatorjev vnetja. Končna posledica je občutek napetosti, zbadanja, utrujenosti, krči in bolečine.

  1. Bolniki z izraženimi krčnimi žilami imajo lahko še večje težave, zakaj?

Težave so lahko zgoraj našteti simptomi: občutek napetosti in teže v področju goleni, otekanje, nemirne noge, zbadajoče bolečine, krči, nezmožnost hitre, poskočne hoje. Obstajajo pa še težave zaradi videza: najprej se pojavijo drobne, kot pajkova mreža razpredene, razširjene kožne vene, ki so včasih rdečkasto, včasih pa modrikasto obarvane. So zelo pogosta težava žensk. Imenujemo jih pajkaste ali metličaste vene (ker izgledajo kot majhne sirkove metlice). Ocenjujejo, da jih ima okoli 99 % žensk. Nekoliko večje in tudi redkejše so tako imenovane mrežaste vene. Tudi te so tik pod površino kože in izgledajo kot modra razpredena ribiška mreža. Prave krčne žile, ki se zvijugane vene, ki se bočijo nad nivo kože, se pojavljajo pri približno eni tretjini žensk in pri četrtini moških.

Krčne žile, ki so edina resna težava, se lahko zapletejo na različne načine. V njih lahko nastanejo krvni strdki, kar povzroči tudi vnetje. Govorimo o trombozi in vnetju – strokovno imenovano tromboflebitis. V kolikor je takšna na otip čvrsta in boleča s trombom izpolnjena vena dolga do 5 cm, je majhna verjetnost, da bo prišlo do zapleta. Pri tovrstni težavi si lahko pomagate sami: celo golen (od prstov do kolena ali stegna, če je strdek višje) je potrebno poviti z elastičnim povojem. Boleči del vene lahko zaščitite z razprto vato, tako da povoj ne pritiska na veno. Nato pa je treba veliko hoditi. Po potrebi lahko vzamete tudi kakšno sredstvo proti bolečinam. Seveda je potrebno piti veliko brezalkoholnih pijač. Alkohol zaradi povečanega izločanja seča povzroča zgostitev krvi.

V primeru, da je strdek v povrhnji veni daljši od 5 cm ali je blizu dimelj, pa je potreben pregled pri zdravniku in običajno zdravljenje s sredstvi proti strjevanju krvi.

Veliko ljudi, ki ima zaradi venskega popuščanja otekle noge, poleti opaža, da se otekline povečajo. To je posledica venskega zastoja, ki smo ga že opisali. Poleg vseh že opisanih težav, pa je tako otekla koža izpostavljena vdoru bakterij, ki se zaradi otekline lažje širijo. Poleti na morju je možnosti za zelo majhne poškodbe kože veliko in bakterije z lahkoto vdrejo v podkožje in povzročijo vnetje podkožja. Najhujša oblika takega vnetja je šen ali erizipel. Včasih se pokaže samo z nenadno mrzlico in zelo visoko vročino, rdeča, topla in boleča koža pa se pojavi malo pozneje. Tak bolnik potrebuje takoj pregled pri zdravniku.

  1. Kako težave s krčnimi žilami lajšamo ? Kaj lahko naredimo sami?

Težave s krčnimi žilami lahko lajšamo tako, da se ne izpostavljamo vročini v najtoplejšem delu dneva. V kolikor smo na plaži, je najbolje, da smo pretežno v hladni vodi in plavamo. Ko smo na plaži, si večkrat tuširajmo noge z mrzlo vodo. Lahko jih oblagamo z brisačami, namočenimi v hladni vodi. Zjutraj in zvečer hodimo na dolge, živahne sprehode in če imamo hujše težave, si namestimo medicinske kompresijske nogavice.

Potrjeno je tudi, da nekatera zdravila na osnovi flavonoidov lajšajo bolečine, napetost, otekanje in krče. Potrebno jih je začeti jemati vsaj en mesec pred  vrhuncem poletja.

  1. Kdaj je zaradi težav z ožiljem in krčnimi žilami potrebno poiskati zdravnika?

Običajno se na posvet k zdravniku zatečejo ljudje, ki imajo zaradi bolezni ven težave. Te so lahko zgolj kozmetično moteče t.i. metličaste vene, lahko pa imajo težave zaradi bolečin, vnetja ali krvavitev pri velikih varicah. Nekateri se zglasijo šele, ko imajo otekle noge ali temnejšo in stanjšano kožo na goleni.

Vsekakor velja, da se je na posvet k osebnemu zdravniku potrebno zglasiti, ko se začnejo težave, pa naj bodo le estetske narave ali pa resnejše.

Nujno pa je potrebno obiskati zdravnika pri sledečih težavah: hitra utrujenost nog, težke noge, bolečine, otekanje goleni (še zlasti če je razlika med desno in levo nogo), povrhnje vnetje ven – tromboflebitis, krvavitev iz varic, obarvanost kože na goleni, stanjšanje in zatrdelost kože na goleni, bela boleča koža in venska razjeda.

  1. Kako lahko poleti poskrbimo za zdravje svojih ven ?

Pri ljudeh, ki imajo krčne žile, lahko le deloma vplivamo na bolezen. Lahko pa z nekaterimi ukrepi lajšamo težave, ki jih spremljajo. Pomembni so sledeči ukrepi: vsakodnevna hitra hoja ali kolesarjenje, izogibanje vročini (savna, solariji, sončenje), izogibanje dolgotrajnemu stanju na mestu, zmanjšanje oziroma kontrola telesne teže in na zelenjavi temelječa mediteranska prehrana.

Ni dokazov, da bi preventivne kompresijske nogavice zmanjšala pojavnost krčnih žil. Dokazano pa zmanjšujejo težave (težke noge, otekanje, bolečine, krči).

Zdravila, ki vsebujejo mikronizirane flavonoide (rumena barvila), zmanjšujejo težo simptomov, kot so občutek težkih nog, bolečine, napetost v nogah, nemirne noge in krči.