Žilna kirurgija, laserska terapija, ultrazvok
+386 40 468 460
SI | CRO | EN | IT

Sklerozacija

sklerozacijaRazlični avtorji poročajo o visokem odstotku refluksa (75-92%) v povrhnjih venah pri bolnikih z KVI II in III stopnje. Vsi ti bolniki imajo izražene tudi krčne žile. Sklerozantna terapija se uporablja za zdravljenje velikih krčni žil že zelo dolgo. Sprva so zdravili z podvezovanjem safenofemoralnega ustja in vbrizgavanjem sklerozantnega sredstva retrogradno v VSM.

Ta metoda se ni obnesla zaradi številnih komplikacij. Po uvedbi zunanje kompresije po sklerozaciji se je število komplikacij zmanjšalo. V anglosaksonskem govornem področju je to metodo uveljavil Fegan (7) in jo imenoval kompresijska skleroterapija.

Primerjava rezultatov kompresijske skleroterapije in kirurgije je v naključni klinični raziskavi pokazala, da se lahko s sklerozacijo uspešno zdravi insuficijenco perforatorjev (8). Danes skoraj vsi izvajajo sklerozantno terapijo VSM hkrati s predhodno podvezo safenofemoralnega ustja (9).

V zadnjem času poskušajo z ultrazvočno vodeno sklerozacijo ven zlasti pri recidivih po operacijah in slabše vidnih venah. Tako sklerozirajo tudi perforantne vene oziroma varice v bližini perforantnih ven.. Skleroziranje perforantnih ven je zaradi bližine globokih ven in arterij lahko nevarno. Kljub temu ne poročajo o komplikacijah z globoko vensko trombozo (10).

KONTRAINDIKACIJE

Pred pričetkom sklerozantnega zdravljenja je potrebno izključiti vse morebitne kontraindikacije.
Absolutne kontraindikacije so:
 • Alergije na sklerozantno sredstvo,
 • globoka tromboza in akutni tromboflebitis,
 • posttrombotični sindrom, povrhnje flebektazije služijo kot kolaterale,
 • akutna febrilna obolenja,
 • ležeči in nepokretni bolniki,
 • hude motnje arterijske prekrvitve,
 • dekompenzirane srčne, jetrne in ledvične bolezni.
Relativne kontraindikacije so:
 • nosečnost,
 • bolnice na oralnih kontraceptivih,
 • diabetes,
 • visoka starost.
Vsa sklerozantna sredstva učinkujejo na endotel in žilno steno. Po fazi spazma žilne stene, pride do poškodbe endotela in nato do vnetne reakcije. Vnetna reakcija povzroči zadebelitev žilne stene, ki se spremeni v trdo, indurirano brazgotino. Najbolje je, če brazgotina v celoti izpolni svetlino vene, tako, da pride do kompletne fibrozne transformacije varikozne vene. V kolikor in pride do agregacije trombocitov nastane do tromboze in ujetja krvi v varico. Take strdke je potrebno odstraniti z aspiracijo z injekcijsko iglo ali incizijami s skalpelom št.11 in iztiskanjem. Strdek se sicer kasneje fibrozira, vendar pa je tveganje kasnejše rekanalizacije večje. Zunanja kompresija bistveno pospeši endotelijsko fibrozacijo in vena se spremeni v fibrozni trak..

SKLEROZANTNA SREDSTVA

Uporablja se veliko število sklerozantnih sredstev, ki jih glede na način, ki povzroči endotelijsko okvaro razdelimo v tri skupine(11):
 • detergenti,
 • hiperozmotska sredstva,
 • korozivna sredstva.
Detergenti
Natrijev-tetradecil-sulfat je komercialno znan kot S.T.D., Sotradecol, Tromboject, (Sotradecol) v 1%, 3% in 5% koncentraciji, za večje vene in v 0,1% do 0,2% koncentraciji za manjše vene. Prednost je nizka alergenost. Slabosti pa nastanek hiperpigmentacij in bolečina ob paravazalni aplikaciji. Lahko se pojavijo tudi kožne nekroze. V eni seji se lahko injicira do 3 ml raztopine (11).

Polidocanol (hidroksi-polietoksi-dodekan) je znan kot Aethoxysclerol ali Sclerovein. Pri nas se najpogosteje uporablja. Uporablja se v koncentraciji od 0,5 do 5%. Oblika s 5% koncentracijo vsebuje 50% alkohola. Lahko se uporabi do 10 ml 3% raztopine. Do pred kratkim so menili, da je manj alergen kot S.T.D, sedaj pa so dokazali, da je alergenost obeh enaka. Prednost polidocanola je, da se lahko uporablja skleroziranje različno velikih ven, saj je učinek odvisen od koncentracije. Po nekaterih poročilih naj bi povzročal manj hiperpigmentacij (11).
Hiperosmotska sredstva
Uporbljali so hipertonično raztopino NaCl, glukoze itd. Danes se več ne uporabljajo. Delujejo tako, da denaturirajo beljakovine.
Korozivna sredstva
Uporablja se predvsem 72% glicerol z dodatkom kroma (Scleremo). Lahko pa se uporablja samo 72% glicerol. Ne povzroča alergičnih reakcij, nekroz in hiperpigmentacij. Pri aplikaciji nekoliko peče, zato mu dodajmo Xylocain (11).

KOMPLIKACIJE

Vsi preparati z izjemo glicerola povzročajo alergije. Pri vseh sredstvih lahko nastopijo hiperpigmentacije ali nekroze. Nastane lahko tudi tromboza povrhnje vene ali periflebitis. Globoka venska tromboza je izjemno redka.

ZDRAVILA V UPORABI PRI KVI

Venoaktivna zdravila lahko izboljšajo venski tonus in delujejo na mikrocirkulacijo. Vpliv na mikrocirkulacijo je možen preko(12):
 • Zmanjševanja aktiviranja in adhezije leukocitov
 • Vpliva na metabolizem mediatorjev vnetja
 • Zmanjševanja povečane permeabilnosti kapilar
 • Zmanjševanja fragilnost kapilar
 • Zmanjševanja viskoznost krvi
 • Zboljševanja parcijalnega tlaka kisika.tonus
Vse to prispeva k olajšanju simptomov KVI. Največji učinek imajo na zmanjševanje edema kar je posledica delovanja na prepustnost kapilar. Trenutno še ni velikih dvojno slepih študij, ki bi potrdile vlogo dolgotrajnega zdravljenja in profilakse KVI s temi zdravili. Prav tako bi bilo potrebno ugotoviti potrebno trajanje zdravljenja in primerjati učinkovitost v primerjavi z zunanjo kompresijo.

Morda so v tem trenutku najkoristnejši za uporabo v poletnih mesecih, ko zaradi visokih temperatur nošenje medicinskih kompresijskih nogavic ni prijetno (12).

Na tabeli 3 so navedena komercialna imena in proizvajalci v Evropi dosegljivih venoaktivnih zdravil:
Tabela 3: Komercialna imena venoaktivnih zdravil (povdarjena so zdravila na našem trgu)
KOMERCIALNO IME PROIZVAJALEC
Arvenum 500 Stroder
Venoruton Zyma/Ciba-Geigy
Centellase Corvi
Daflon 500 (Detralex) Servier
Doxium 500 (Doxilek) Om
Essaven Rhone-Polenc/Rore
Flebosmil Bouchara
Ginkor Beaufour
Rutisan CE Farmitalia
Troxerutin Negma
Venobiase Foumier

Vsa navedena zdravila delujejo preko vpliva na mikrocirkulacijo.

Kalcijev dobesilat (Doxium) vzpostavlja normalno kapilarno prepustnost in s tem zmanjšuje ekstravazacijo tekočine in krvi. Hkrati zmanjšuje viskoznost plazme in zboljšuje limfatični obtok.

Flavonoidi (Venoruton, Detralex) izboljšujejo venski tonus, izboljšujejo limfatični obtok, zmanjšujejo adhezijo in migracijo levkocitov ter zmanjšujejo fragilnost kapilar.

Od ostalih zdravil je potrebno omeniti še oxypentifylline, ki so ga uporabili pri zdravljenju venskih golenskih razjed. Z njim so dosegli skrajšanje časa zacelitve razjede. Najverjetneje zaradi domnevne večje akumulacije levkocitov v predelu razjed (12).

FIZIČNA AKTIVNOST

Delovanje mišične črpalke je bistveno za vračanje krvi iz spodnjih okončin. Zato je potrebno bolnikom priporočiti redno hojo in vse aktivnosti, ki povzročajo ritmično delo mišic goleni in stegna. Poleg hoje so priporočljivi še kolesarjenje, lahek tek po mehki podlagi, tek na smučeh, golf in plavanje v vodi z najvišjo temperaturo 32 stopinj C.

Bolniki ne smejo pretiravati pri igranju tenisa, smučanju in jahanju. Izogibajo pa se naj košarki, odbojki, nogometu, dvigovanju uteži. Previdnost je potrebna tudi pri aerobiki s poskoki.
Avelana gostovala v Santiagu de Chile
Dr. Andrej Šikovec v ambulanti za žilno kirurgijo večkrat gosti žilne kiruruge iz drugih držav, ki si s posredovanjem firme Fotona d.d. želijo seznaniti z uporabo laserja v žilni kirurgiji.
Otvoritev ambulante
Ambulanta je namenjana najmodernejšim posegom na področji žilne kirurgije, predvsem bomo v njej delali endovensko lasersko zaporo ven spodnjih okončin...
REZERVACIJA TERMINA >>
Rezervirajte si termin
za pregled še danes!

Za rezervacijo kliknite tukaj.